Lösningar

Fåglar och fimpar

Vid det här laget vet du att du inte slänger fimpar någon annanstans än i soporna. Men hur ska vi städa bort de miljoner fimpar som redan ligger spridda över hela världen? En fransk temapark kom på en ganska kreativ lösning på problemet.

Människor är uppenbarligen inte särskilt bra på att plocka upp fimpar – ta bara en titt på gatan, på stranden eller ute i naturen. De ligger överallt. Så när den franska temaparken Puy de Fou, ville bli skräpfri, använde de sin kreativitet för att hitta de perfekta medarbetarna för att få jobbet gjort.

De gav helt enkelt upp försöken att rekrytera människor och anställde sex kråkor som städbolag. Ja, du läste rätt – kråkor.

Dessa fåglar är tränade att plocka upp fimpar och annat skräp som gäster slängt i parken, och kasta dem på ett förnuftigt sätt. Istället för lön får kråkorna betalt med lite godis, i utbyte mot skräp.

De sex fåglarna, vid namn Boubou, Bamboo, Bill, Black, Bricole och Baco har ingått i parkfamiljen sedan 2018 och tränas av Christophe Gaborit, falktränare i parken. Genom sitt jobb, att träna fåglar som uppträder för parkens gäster, kom han upp med idén. Få kråkor att räcka ut en hjälpande hand – eller snarare näbb – för att bekämpa skräpet.

Förutom att dessa ovanliga skräp-plockande fåglar håller rent så ska de också få gäster att tänka en extra gång på hur de gör sig av med sitt skräp.

Även om det fungerar strålande för den franska temaparken är det kanske lite väl mycket begärt att kråkor ska plocka upp alla fimpar - det förmodligen bäst att vi hjälper dem tillsammans!

Se det som en påminnelse i all välmening – om en fågel kan ”Fimpa Rätt” så kan du det också!