Lösningar

World Cleanup Day

Varje år samlas hela världens befolkning för att hjälpa till att hålla vår värld ren. Med World Cleanup Day viker vi 24 timmar – över kulturer, gränser och tidszoner – för att hjälpa vår natur och miljö genom att städa efter oss själva.

Som namnet antyder binder World Cleanup Day samman människor över hela världen genom ett gemensamt uppdrag – att städa upp i vår vackra natur. Under 24 timmar den tredje söndagen i september uppmuntrar vi genom detta ideella initiativ alla världsmedborgare att delta i städningen. Från regeringar och företag till ideella organisationer, lokala grupper och privatpersoner – alla ansträngningar kan göra skillnad. Och städningen kan ske var som helst – i staden, på stranden, långt inne i skogen eller ute till havs. De dåliga nyheterna är att det finns skräp nästan överallt där vi finns. Men de goda nyheterna är att det finns massor av människor som hjälper till att städa upp – och de gör ett fantastiskt jobb.

World Cleanup Day 2020 som i Sverige går under namnet Håll Sverige Rent-dagen infaller den 19 september, och detta är 11:e året i rad som volontärer från hela världen samlas för att städa upp i vår natur. Hittills har ca 80 000 skräpplockare anmält sig till att delta på Håll Sverige Rent dagen! 2019 deltog mer än 21 miljoner människor i fler än 180 länder i denna frivilliga insats.
Bläddra nedåt för att se några höjdpunkter:

Här på Fimpa Rätt är vårt största fokus under World Cleanup Day cigarettnedskräpning – och detta är det perfekta tillfället att sprida budskapet och hjälpa alla att fimpa rätt. För att bekämpa cigarettnedskräpning har vi skapat askkoppar i fickformat som gör det ännu enklare att hålla rent.


Och det är enkelt att delta i World Cleanup Day. Över hela världen finns det initiativ och organiserade evenemang som du kan delta i – eller så kan du delta genom att bara samla några vänner och städa upp i ditt område – eller ladda en podcast i lurarna och sätta igång på egen hand. Allt skräp räknas.

World Cleanup Day blir digital

I år flyttade World Cleanup Day för första gången in i den digitala sfären vilket innebar att vi bad deltagarna att städa i sina digitala utrymmen

Precis som avfallet i naturen finns det också massor av oanvänt material i våra digitala enheter som tar upp kraft, lagringsutrymme och i slutändan lämnar ett onödigt koldioxidavtryck. Så hjälp till genom att gå igenom din bärbara dator, mobiltelefon, surfplatta, server eller annat lagringsutrymme och radera de filer du inte längre behöver. Det kanske inte känns som en stor insats, men vi lovar att helheten gör skillnad.