En av nio cigarettfimpar hamnar på gatan. Och när du kastar en fimp på gatan, i skogen, i en sjö eller till och med när du slänger den i avloppet, så slutar det med att den förorenar vår natur och våra hav.
Det tar åtskilliga månader och år för cigarettfilter att brytas ner, beroende på omgivningen. Och du blir kanske inte förvånad över att cigarettfimpar är ett vanligt skräp i Sverige och i hela världen.
Här kommer något du kanske inte kände till. Det vita bomullsliknande materialet inuti en cigarettfilter innehåller till cellulosa-acetat – en bioplast gjord av cellulosa.
En fimp som hamnar i naturen kan ta 10-15 år innan den försvinner. Därför är det bara logiskt att alla fimpar hör hemma i en soptunna, inte i naturen.
LÄR DIG MER OM PLAST I CIGARETTFIMPAR LÄR DIG MER
Att kasta en fimp är en så liten sak att du antagligen inte ens tänker på vad den gör med världen omkring dig. Men 300 kilo cigarettfimpar per dag hamnar i naturen i Sverige - och då kan du räkna ut att det snabbt blir ett stort problem.
En enda fimp har enorma efterverkningar eftersom en liten ovana kan växa till en ond cirkel. För när gatan redan är skräpig upplever människor att det är okej att slänga skräp där det redan är ofräscht.
Så även ett litet föremål, som slängs på gatan istället för i soporna, kan ha en stor påverkan – både på samhället och på hela vår miljö.
GÖR NÅGOT NU