Cigarettfimpar är en av de vanligaste avfallstyperna i världen. Över 10 000 cigarettfimpar slängs i städer och natur varje dag, vilket bidrar till den ökade plastföroreningen av vår planet. Det kan ta upp till 15 år för cigarettfimpar att brytas ned. Men att förändra beteenden kan vara nyckeln till att påverka vuxna rökare och gradvis minska nedskräpningen av fimpar.
Beteendedesign bygger alltid på forskning och förståelse för infrastruktur. Därför behövs det forskning om sociala mönster och dagliga vanor hos vuxna rökare för att åstadkomma förändring, minska nedskräpningen från cigarettfimpar och utveckla nya lösningar. Med denna insikt tog sig beteendepsykologer på Mindshift ut på Oslos gator för att förstå varför fimpar slängs på gatorna.
”Människor anpassar sig naturligt till miljön runt dem. Genom att förändra designen eller sammanhanget kan man också ändra beteende”, förklarar Ida Kopperstad, beteendeforskare på Mindshift.
En av deras metoder involverade ljusgula fotspår på trottoaren som ledde rökare till välplacerade cigarettbehållare i handhöjd. Med en interaktiv askkopp, utrustad med en fråga och två separata fack med olika svarsalternativ, fick rökare använda fimparna som en röst i en omröstning. De nya idéerna ökade rökarnas användning av cigarettbehållare med 208%. Detta visar tydligt vilken betydande inverkan nudging kan ha på vårt beteende.
2014 bestämde sig fotografen Jason Alexander i Suffolk, England, för att fånga 100 solnedgångar på ett år. Det fanns dock ett problem i landskapet: cigarettfimpar. Rena miljöer är något alla kan bidra till. Det främjar engagemang, initierar meningsfulla samtal och uppmuntrar andra att reflektera över sitt beteende. För att uppmärksamma fimparna i miljön initierade han “Rubbish Walks”.
“Skräpplockningar är ett ovärderligt verktyg för att driva engagemang, starta konversationer och uppmuntra andra att tänka på och ändra sitt beteende”, enligt Jason.
Som en del av “Butt Why Should I Care?”-kampanjen delade Rubbish Walks ut särskilda papperskorgar till lokala företag och stödde organisationer för att utbilda vuxna rökare om korrekt avfallshantering. På så sätt hoppas han kunna fortsätta inspirera andra att förstå problemen kring nedskräpning av fimpar och vad som kan göras för att bidra till förändring.
I Mexiko lanserade Ecofilter, ett lokalt nystartat företag, ett pilotprojekt för att minska nedskräpningen. Genom att utveckla en innovativ bioteknisk behandling av cellulosaacetat i cigarettfimpar kunde man omvandla dem till cellulosamassa med hjälp av svampar. Det kräver främst rätt mängd vatten, luft och ljus - och när gifterna väl är förbrukade kan materialet återvinnas till användbara föremål som anteckningsböcker, pennor och burkar.
För att engagera samhället och vuxna rökare i miljökonsekvenserna av att kasta cigarettfimpar, lanserades en landstäckande medvetenhetskampanj, “Para bien o para mal” (“För gott eller ont”). Målet var att använda beteendedesign för att samla in och återvinna cigarettfimpar – och år 2021 samlade frivilliga in över 6 miljoner fimpar!
2021 öppnade Ecofilter en fabrik i Guadalajara, Mexiko, i syfte att biologiskt bryta ner 300 ton cellulosa årligen i en patenterad process. Initiativet var ytterligare ett stort steg mot att minska konsumentavfallet och förhindra miljöföroreningar.
“För mig är öppnandet av den här fabriken – den enda i världen som bearbetar cigarettfimpar – ett sätt att förändra världen. I samarbete med ett av de ledande internationella tobaksföretagen kan vi skapa en cirkulär ekonomi som bidrar till en bättre värld för oss och kommande generationer”, säger Paola Garro, medgrundare och partner på Ecofilter.